-

Hoe was je gordijnen?

21 december 2017

Gordijnen hangen meestal jarenlang in huis, waardoor ze uiteindelijk viezig worden. Waarschijnlijk probeer je de gordijnen wel eens stofvrij te maken, maar het voorkomen van vlekken is bijna onmogelijk. Het is dan tijd om de gordijnen een keer te wassen. Dit hoeft echt niet elke maand, maar alleen als de gordijnen niet meer schoon zijn. Om een gordijn zo mooi mogelijk te houden kun je de volgende tips opvolgen.

Lees de labels van de gordijnen

Voordat je een gordijn gaat wassen zal je het label moeten lezen. Op deze labels staat aangegeven hoe je de gordijnen dient te reinigen. Sommige gordijnen mag je namelijk niet wassen. Deze gordijnen mogen dan alleen chemisch gereinigd worden. Je zal ze dan naar een stomerij moeten brengen. Bij de gordijnen die je wel mag wassen staat een maximale temperatuur aangegeven. Het is belangrijk om je aan deze temperatuur te houden, omdat een te hoge temperatuur ervoor kan zorgen dat de gordijnen een stuk krimpen. Tevens kan de kleur van de gordijnen veranderen.

Maak het gordijn stofvrij

Voordat je de gordijnen gaat wassen kun je ze eerst stofvrij maken. Je kunt ze voorzichtig schoonmaken door met een stofzuiger over de gordijnen te gaan. Tevens zou je ze buiten uit kunnen kloppen. Door ze eerst stofvrij te maken voorkom je dat het stof in de wasmachine terecht komt. Het natte stof blijft dan alsnog aan de gordijnen zitten terwijl je de gordijnen juist schoon wil hebben.

Haal de gordijnen van het ophangsysteem

Als je eenmaal de wasvoorschriften weet kun je de gordijnen losmaken van het ophangsysteem. Is het gordijn met haakjes bevestigd aan een rail? Haal deze haakjes dan van het gordijn af. Vaak kun je de haakjes er makkelijk af schuiven. Door deze te verwijderen voorkom je dat de haakjes de stof van het gordijn beschadigen. Je kan ook de haakjes afdekken met een lap stof en deze goed vastbinden.

Was het gordijn in de wasmachine

Je kan de meeste gordijnen gewoon in de wasmachine wassen. Dit staat tevens op het label aangegeven. Leg per keer twee of drie gordijnen in de wasmachine. Als het goed is houd je dan nog wat ruimte over in de wasmachine. Door de trommel niet helemaal vol te stoppen is er minder wrijving en blijft de stof mooier. Gebruik een fijnwasmiddel in plaats van gewoon wasmiddel, aangezien dit beter is voor kwetsbare stoffen. Je kan daarnaast een kleinere hoeveelheid wasmiddel gebruiken. De kleur van de gordijnen wordt dan niet aangetast.

Laat het gordijn aan de lucht drogen

De meeste gordijnen mogen niet in de wasdroger. Door de warmte van de wasdroger kunnen de gordijnen flink krimpen. Dat wil je natuurlijk voorkomen, aangezien dit niet zo mooi staat. Je kunt de gordijnen beter aan de lucht laten drogen. Als je de haakjes afgedekt hebt kun je de stof verwijderen zodat het hele gordijn goed droog wordt. Op een warme zomerdag kun je ervoor kiezen om de gordijnen buiten aan een wasrek te laten drogen. Heb je hier niet genoeg ruimte voor of is het geen mooi weer? Je kunt de gordijnen dan gewoon weer binnen ophangen. Doe de gordijnen dan dicht zodat de stof sneller droogt. Je kan ook een aantal ramen of de achterdeur open zetten zodat het vocht makkelijk weg kan. Doordat de gordijnen hangen drogen ze netjes op en is de kans op kreukels erg klein.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply