Tuin

Hoe plaats ik een schutting?

9 februari 2018

De meeste mensen kiezen voor een schutting om de tuin af te scheiden. Je kunt ervoor kiezen om de schutting te laten plaatsen, maar je zou de schutting ook zelf kunnen plaatsen. Het plaatsen van een schutting is niet moeilijk. Als jij je aan de stappen houdt kun je binnen een dag een volledige schutting plaatsen. In dit artikel leggen we uit hoe je een houten schutting of een hout beton schutting kan plaatsen. Deze schuttingen zijn erg populair en ze worden in veel tuinen gebruikt. Aangezien de stappen voor het plaatsen iets anders zijn, geven we voor beide soorten een aparte uitleg.

Bereid je goed voor op het plaatsen van een schutting

Voordat je een schutting gaat plaatsen zal jij je goed voor moeten bereiden. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk. Je hebt in ieder geval houten of betonnen palen en de tuinschermen nodig. Voor een houten schutting heb je daarnaast nog L-beslag en eventueel puntpaalhouders nodig. Zorg ervoor dat je passende schroeven en bouten hebt om de palen in de puntpaalhouders vast te maken en om het L-beslag vast te maken aan de palen en de tuinschermen. Als je een hout beton schutting gaat plaatsen heb je ook betonplaten nodig. Het bevestigingsmateriaal krijg je meestal bij het bestellen van de schutting. Je kan eventueel afdeklatten nemen zodat je de bovenkant van de tuinschermen netjes af kan werken. Deze latten zijn alleen geschikt voor rechte tuinschermen. Tuinschermen met een gebogen bovenkant zijn al voorzien van een afdeklat.

Het plaatsen van een houten schutting

Om een houten schutting te plaatsen zal je eerst gaten moeten graven voor de puntpaalhouders.

Let erop dat de afstand tussen deze gaten gelijk is aan de breedte van de tuinschermen. Je zal namelijk de tuinschermen tussen de palen bevestigen. Nu kun je de puntpaalhouders in de gaten leggen en ze in de grond slaan. Vervolgens steek je een houten paal in elke houder en deze maak je vast met een slotbout. Controleer met een waterpas of alle palen recht staan. Kijk ook of de palen allemaal op dezelfde hoogte eindigen. Nu kun je het L-beslag vastmaken aan de palen met de schroeven. Let erop dat je het L-beslag bij elke paal op dezelfde hoogte bevestigd, aangezien de tuinschermen anders allemaal op een andere hoogte zitten. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Nadat je het L-beslag hebt bevestigd kun je de tuinschermen tussen de palen plaatsen. De schermen maak je weer vast aan het L-beslag met schroeven. Nu is de houten schutting helemaal af.

Het plaatsen van een hout beton schutting

Ook bij het plaatsen van een hout beton schutting begin je met het graven van gaten voor de betonpalen. De afstand tussen de betonpalen moet hierbij gelijk zijn aan de breedte van een tuinscherm. Vervolgens sla je de eerste paal in de grond. Dan plaats je de betonplaat in de uitsparing aan de onderkant van de paal. Nu kun je de volgende paal weer over de zijkant van de betonplaat plaatsen. Deze stappen herhaal je voor de rest van de afscheiding. Controleer of de palen en platen waterpas zijn en op dezelfde hoogte eindigen. Als alles klopt kun je de gaten die je in het begin hebt gegraven weer netjes opvullen met aarde. Nu kun je de houten tuinschermen bevestigen tussen de betonnen palen. De hout beton schutting is dan compleet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply